En kortfattad historik

Föreningens fastighet, Valhallavägen 156 – 166, ritades av arkitekt Sven Wallander och byggdes 1921-1923. Han ritade också husen på Breitenfeldtsgatan 4 – 8 och 3 – 7 som byggdes vid samma tid. För bygget av huset mot Valhallavägen så föreslog Sven Wallander sin uppdragsgivare, byggmästare Axel Adling, att denne skulle bilda ett aktiebolag som skulle äga huset. Det var Sven Wallanders idéer om kooperativt ägande som tog sin första form i detta bolag, Fastighets AB Gärdet, och tanken var att hyresgästerna fortlöpande skulle förvärva aktier i bolaget genom att hyresnivån sattes så högt att det räckte till amortering av aktievärdet.

Genom att hyra lägenhet i Fastighets AB Gärdets hus så gavs alltså detta erbjudande. Många fick då också då möjlighet att framföra önskemål om hur den egna lägenheten skulle planeras. Ett tidigt exempel på det som vi idag benämner brukarinflytande. Inflytandet som gavs var ganska genomgripande, och konsekvenserna av detta lever vi fortfarande med i huset eftersom de flesta lägenheter, även de som ligger ovanpå varandra, är ganska olika. Sven Wallander ritade också sin egen lägenhet i huset, där han flyttade in, och levde fram till sin död 1968.

Fastighets AB Gärdets enda verksamhet var att äga och förvalta detta hus, och de flesta av husets hyresgäster var med tiden aktieägare i bolaget. Storleken på den aktiepost man ägde, motsvarade i princip storleken på den lägenhet man bodde i. Det här innebar att bolaget i praktiken fungerade som en bostadsrättsförening, där man vid en årlig bolagsstämma valde en styrelse bestående av boende i huset, som skötte fastighetens ekonomiska och praktiska förvaltning.

I mitten av 1990-talet blev man dock tvungen att förändra upplåtelseformen. Den ordning som dittills hade gällt var nämligen att man kunde sälja sin aktiepost och därvid också överlåta sitt hyreskontrakt till den nya aktieägaren. I ett prejudicerande domstolsbeslut gällande ett fall med försäljning av andelar i en sk bostadsförening där en lägenhet var kopplat till detta köp, så bedömdes detta inte vara i enlighet med gällande hyreslagstiftning. Det här gjorde att man i Fastighets AB Gärdet drog slutsatsen att detta också skulle kunna göras gällande i fallet med överlåtande av bolagets aktier och därmed hyreskontrakt i bolagets fastighet.

Beslut togs därför att ombilda bolaget till bostadsrättsförening, vilket skedde 1996
då Bostadsrättsföreningen Ryttaren 15 bildades.

Tekniskt gick det hela till så att den nybildade bostadsrättsföreningen förvärvade bolagets samtliga aktier genom att de överläts av respektive hyresgäst mot en revers som utgavs av föreningen. När föreningen sedan ägde samtliga aktier så kunde man likvidera bolaget, för att därefter växla in de utgivna reverserna mot ett bostadsrättsbevis för repektive lägenhet.